keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Imetys Vs Tuttipullo

Monesti äidit aina miettivät ovatko huonoja äitejä jos antavat korviketta. Itse en ainakaan pidä itseäni huonona, päin vastoin, olen omille lapsilleni maailman paras äiti, korvikkeesta huolimatta. Itse imetin molempia lapsiani kuukauden ja sen jälkeen ollaan siirrytty kokonaan korvikkeisiin. Alexsandran kohdalla tilanne oli se, että minun oli tarkoitus jatkaa koulua, joten lopetin imettämisen sen takia kokonaan. Lopettaminen oli surullista, mutta kyllä siitä päästiin. Pullo oli niin paljon helpompi, kun pystyin siirtämään syöttämisen myös muille. Ei tarvinnut olla kokoajan vauvassa kiinni. Jooan kohdalla lopetin imettämisen myös kuukauden jälkeen. Sain kohtutulehduksen, johon sain kahdet todella vahvat antibiootit. Oma kroppani meni niistä aivan sekaisin, kuin myös vauvan. Ajattelin, että olen antibioottien ajan imettämättä, ja maidon tulo alkoikin loppua heti parin päivän jälkeen. Jäimme siis tuttipullo linjalle hänenkin kanssaan. 


Molemmille lapsille ollaan anettu Nan1 korviketta. Se on sopinut molemmille hyvin. Jooan maha vaivatkin loppuivat kun lopetin imetyksen. Jokin siinä minun maidossani sitten oli, joka sai toisen huutamaan mahaansa. Korvikkeen kanssa mahavaivoja on ollut, mutta ei todellakaan niin paljon, kuin tissimaidon kanssa. Molemmat lapset ovat myös osanneet heti syödä tuttipullosta, joten siihenkään ei ole tarvinnut opettaa. Sanon vielä, mutta mielestäni tuttipullon kanssa on niin helppoa, kun sen syöttämisen voi siirtää toisillekkin eikä itse tarvitse kokoajan syöttää. Yötkin ovat sujuneet nyt paremmin, kun vauva ei nuku vieressä eikä haista maitoa kokoaika vieressään. Jooa herää yöllä kerran syömään 160ml ja aamulla heräillään siinä yhdeksän aikaan. Yölläkin on helppo syöttää, kun kääntää vauvan kyljelleen hänen omassa sängyssä (vauvan sänky meidän sängyn vieressä) ja itse makaa sängyssä pitäen pulloa vauvan suussa. Siinä sitten puoliunessa kuuntelen milloin vauva on syönyt ja pääsen jatkamaan unia.  


Näin kahden pienen lapsen kanssa pullottelu on myös se helpompi vaihtoehto, ainakin minun mielestäni. Syötämme Jooan 3-4 tunnin välein, jolloin hän syö 160-200ml. Eli hän ei todellakaan kokoaikaa roiku pullolla, toisin kuin monet tissivauvat. Olen kuullut niin monia vauvoja jotka roikkuisi tissillä 24/7. Joo kyllä, ne tilaavat joskus maitoa, mutta silti. En itse suostuisi siihen että olisin tuttina kokoaikaa. Monesti syötöt sujuvat hyvin, mutta välillä isompi lapsi kaipaa juuri silloin kovasti huomiota. Välillä laitan vauvan sitteriin ja laitan pullon myttyisen viltin päälle (handsfree!). Ja nyt en todellakaan kaipaa mitään saarnoja tästä ! Leikimme Alexsandran kanssa siinä lähellä, jotta näen että vauvan syöminen sujuu hyvin, eikä esimerkiksi tukehdu maitoon. Väillä myös Altsu osallistuu syöttämiseen ja pitää pulloa vauvan suussa, kova tyttö muutenkin auttamaan vauvan hoidossa. 


Imettäminen ja korvikkeen anto ovat molemmat ihan yhtä hyviä vaihtoehtoja. Kukin valitsee sen itselle parhaaksi sopivan. Aina sanotaan että äidinmaito on parasta vauvalle, mutta ihan yhtälailla vauva saa korvikkeestakin hyviä vitamiineja jne, eihän niitä muuten myytäisi ! Korvikelapsista tulee ihan yhtä fiksuja kuin lapsista joita on imetetty. Tämä on minun mielipide tähän asiaan. Suski

3 kommenttia:

 1. Mää oon itse pystynyt siirtämään syöttämistä muille, vaikka imetänkin. Oon aina välillä imettäessä laittanut maidonkerääjän toiseen rintaan ja sen avulla kerännyt maitoja pakkaseen.

  Ongelma vaan on se, että kun mies jäänyt tähän mennessä neitii vahtimaan ja otan maitoa sulamaan, niin hän ei käytä sitä, vaan soittaa minulle kiukkuisena, että tuu jo kotiin ku tää huutaa nälkää, vaikka oltais sovittu, että syöttää pullosta sillon sitä minun omaa maitoa.

  Mitenkä ärsyttävää. Ja sama juttu, jos sanon, että aika pian tulen ja tälle iskee nälkä, nii täytyy oottaa siihen saakka, että tuun kotiin. Ja kuitenkin se sulatettu maito tarttee käyttää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonni, aika perus mies :D Ja totta että syöttämisen voi siirtää toiselle vaikka imettääkin, mutta jotenkin korvikkeen kanssa se on niin helppoa.

   Poista
 2. Aah, vihdoin imetys/pullo -aiheinen postaus, josta oon 100% samaa mieltä. Itse en koskaan täysimettänyt, pullo oli mukana kuvioissa sairaalasta asti. Sitten kun poika oli 2,5kk, niin tuli pidempi sairaalajakso, jolloin imetys vihdoin kokonaan loppui ja oli tosi helpottavaa siirtyä pelkkään pulloon. Jos joskus maailmassa kävisi niin, että toinen tulisi, niin en tosiaan tiedä haluaisinko edes imettää. Ehkä testaisin hetken ja jos se ei ota kunnolla tulta alle (niinkuin ei tän lapsen kanssa ottanut), niin reilusti vaan nakkaisin tissit piiloon ja pulloilla eteenpäin :)

  VastaaPoista