tiistai 30. syyskuuta 2014

Keinoja kasvattaa lapsista onnellisia

Löysin aikoinaan hyvän artikkelin meidänperhe.fi sivulta. Siinä annettiin vinkkejä joiden avulla kasvatetaan lapsista onnellisia. Laitoin vinkit tähän alas, koska minun mielestäni näissä oli paljon hyviä vinkkejä joita voi toteuttaa ihan perus arjessa. Tottakai jokainen vanhempi haluaa ja toivoo, että oma lapsi olisi onnellinen. Niihin voi vaikuttaa ihan pienillä perus asioilla, jotka pitäisi periaatteessa olla meille kaikille itsestään selvyyksiä. 


Muunmuassa ensimmäinen kohta, pidä itsestäsi huolta. Tämä on niin totta, kun olet itse onnellinen ja otat huomioon myös itsesi arjessa. Panosta itseesi, pidä omaa aikaa, keskity välillä vain itseesi. Silloin sitä jaksaa itsekkin paremmin ja lapsille välittyy sinusta hyvä ja onnellinen fiilis. Todella moni (myös minä) unohtaa täysin panostaa ja keskittyä itseensä. Silloin ihminen on kiukkuinen ja väsynyt, eikä välttämättä jaksa panostaa myöskään lapsiin. Eli periaatteessa kaikki lähtee siitä, että pidät itsestäsi huolen, silloin pystyt pitämään muistakin. Niinkuin on se sanontakin, täytyy osata rakastaa itseään jotta pystyy rakastamaan muita. 


1. Pidä huolta itsestäsi.
Vanhemman mielentila vaikuttaa vahvasti siihen, millainen mielentila lapsella on. Pidä siis huolta omasta jaksamisestasi. Ota omaa aikaa ja tee asioita, joista pidät: tapaa ystäviä, harrasta liikuntaa, josta pidät, lue kirjoja, hanki mieluinen harrastus. Samalla annat lapselle mallin, miten omasta hyvinvoinnista huolehditaan. 

2. Opeta lapselle, miten solmitaan ja pidetään yllä ihmissuhteita.
Opetuksen ei tarvitse olla suurisuuntaista. Riittää, että rohkaiset lasta osoittamaan toisille pieniä ystävällisiä tekoja – kiittämään, kehumaan, kannustamaan. Kerro ystävällisesti käyttäytyneelle lapsellesi, miten ylpeä hänestä ja hänen käytöksestään olit. Arjen ystävällisyys lisää tutkitusti hyvinvointia ja onnellisuutta.
 
3. Palkitse yrittämisestä, älä täydellisyyden tavoittelusta.
Vanhemmat, jotka korostavat voittojen ja saavutusten merkitystä, kasvattavat lapsistaan todennäköisemmin ahdistuneita suorittajia. Kehu siis lasta yrityksestä, älä pelkästään menestyksestä. Erään tutkimuksen mukaan lapset, joita kehuttiin heidän älynsä perusteella, valitsivat jatkossa helppoja tehtäviä, jotta saisivat onnistumisestaan kehuja jatkossakin. Sen sijaan lapset, jotka olivat saaneet kehuja kovasta yrityksestä, valitsivat jatkossa haastavampia tehtäviä – ja oppivat niistä enemmän kuin helpommalla itsensä päästäneet. 

4. Kannusta positiivisuuteen.
Mieti, miten itse suhtaudut maailmaan? Onko kuppisi puolityhjä vai puolitäysi? Ovatko mahdollisuudet haasteita vai esteitä? Myönteistä suhtautumistapaa voi opetella. Se kannattaa, sillä tutkimusten mukaan optimistit pärjäävät usein elämässä paremmin, elävät terveempinä ja pidempään ja onnistuvat paremmin ihmissuhteissaan.




5. Opeta lapselle tunnetaitoja.
Tunneäly on taito, jota voi opetella, ei synnynnäinen kyky. Opeta lasta ensin tunnistamaan omat tunteensa. Kun lapsi saa kiukkukohtauksen, käytä kolmen kohdan ohjelmaa: osoita myötätuntoa, nimeä tunne ja kerro lapselle, että on ihan ok tuntea suuttumusta/surua/pelkoa/vihaa. 

6. Opeta lapselle, mistä onni syntyy.
Onnea voi tietoisesti lisätä. Jutelkaa yhdessä, milloin lapsi on tuntenut itsensä tyytyväiseksi ja miten hetkiä voisi olla arjessa enemmän. Yksinkertaisimmillaan onnea tuovat perustarpeiden tyydyttyminen: että lapsi on nukkunut riittävästi ja syönyt hyvin. 

7. Opeta lapselle itsekuria.
Itsekurin on todettu olevan parempi menestyksen ennustaja kuin älykkyyden. Itse asiassa mikään ei ennusta elämässä pärjäämistä yhtä hyvin kuin itsekuri, tutkimukset kertovat. Itsekuriakin voi harjoitella. Paras keino opettaa lapselle itsekuria on vanhempien esimerkki. Pieneltä lapselta ei voi odottaa yhtä suurta itsekuria kuin kouluikäiseltä. 

8. Anna aikaa leikille.
Lapsille voi olla haastavaa opettaa mielenrauhaa lisäävää mindfulnessia. Mutta tiedätkö, mikä on lasten omaa mindfulnessia? Leikki! Leikkiessään lapsi elää hetkessä ja unohtaa maailman ympärillään. Tutkimusten mukaan lasten leikkiaika on vähentynyt dramaattisesti vuosien mittaan. Varmista, että lapsella on arjessaan riittävästi aikaa vapaaseen, ohjelmoimattomaan leikkiin. Television katsomista ja peliaikaa kannattaa sen sijaan rajoittaa. 

9. Syökää yhdessä.
Yhteiset ruokailuhetket vahvistavat perhesidettä. Ruokapöydässä on hyvä käydä läpi päivän tapahtumat. Ruoka ei ole se pointti vaan yhdessäolo. 



Mitä mieltä te lukijat olette näistä yhdeksästä kohdasta ? Minusta nämä kaikki ovat täysin totta. Näiden kaikkien kohtien pitäisi tulla esiin arjessa. Ainakin minulle nämä monet kohdat ovat ihan itsestään selvyyksiä. Näiden asioiden tarkoitus on kasvattaa lasta, pitää yllä normaalia tasapainoista elämää. Ja niinkuin otsikossakin lukee, tehdä lapsista onnellisia. Se on totta, että normaalit perus asiat tekevät meistä kaikista ihmisistä onnellisia, eikö vain ?




Suski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti