keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Ollaanko me hyviä esimerkkejä lapsillemme ?

Mitä vanhemmat edellä sitä lapset perässä. Se miten käyttäydymme ja mitä teemme, vaikuttaa lapsiin aikalailla. Mitkään opit tai kerrotut asiat eivät vaikuta lapseen yhtä paljon kuin vanhempien mallit ja esimerkit. Jos siis et siivoa, haukut kaikkia, syöt huonosti, puhut rumasti, lyöt ja juot, niin voit olla varma, että lapsesi käyttäytyy/käyttäytyvät aikalailla saman tapaisesti kuin sinäkin/tekin. Ei välttämättä, mutta hyvin suurella toden näköisyydellä. Seuraavaksi luvassa hieman pohdintoja vanhempien esimerkeistä ja kasvatuksesta. 


Puhutaan nyt ensin vaikka syömisestä. Jos haluat lapsesi syövät terveellisesti, niin sinun on näytettävä mallia. Syö siis niinkuin haluaisit lapsesi syövän. Salaatit ja terveelliset ruoka-aineet pöytään, pitsat ja herkut piiloon. Onhan se nyt sanomattakin selvää, että vanhemmat toivoisivat lapsensa syövän terveellisesti. Jos luulit, että lapselta voi syödä salaa jotain niin olit väärässä. Lapsi tarkkailee ja katsoo tarkkaan mitä sinä syöt ja ottaa vanhemmilta mallia. Tutkimuksissa ja oman kokeilun kautta olen huomannut sen, että paras tapa saada lapsi syömään terveellistä ruokaa on syödä itse sitä myös. Malli oppiminen. Pakottaminen ei todellakaan kannata. Siitä lapsi saa huonoja kokemuksia ja ethän itsekkään haluaisi, että joku pakottaisi sinua syömään jotain mitä et välttämättä haluaisi. Jos et halua lapsesi herkuttelevan jatkuvasti, älä herkuttele itsekkään. Minulle se on itsestään selvyys, että jos haluan herkutella, teen sen sitten vasta kun pieni on nukkumassa. En halua näyttää lapsille huonoa esimerkkiä, tai huonoa ja huonoa, mutta silti. En halua näyttää, että joka päivä on ok herkutella. Vanhemmat ihan varmasti herkuttelevat salaa lapsilta, mutta vasta silloin kun he ovat nukkumassa, myöntäkää ;) Eli kun itse omaksut terveelliset elämäntavat, omaksuu lapsesikin.


Jokainen vanhempi miettii varmasti jossain vaiheessa elämäänsä, olenko minä hyvä malli ja esimerkki lapselle/lapsille ? Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Esimerkiksi vanhempien väliset keskustelut ja vanhempien välit, ne vaikuttavat. Lapset katsovat vanhemmiltaan mallia, miten kommunikoida toisten kanssa ja miten kohdella omaa kumppaniaan. Siksi haluaisin itse näyttää hyvää esimerkkiä, ja hoitaa kaikki keskustelut asiallisesti. Jos riitoja tulee, ne pitäisi osata myös selvittää ja samalla näyttää lapsille miten riidoista selvitään niin että kaikille jää loppu peleissä hyvä mieli. Riitojen sopiminen on oikeasti iso asia, koska jos riidat jättää selvittämättä siitä ei seuraa mitään hyvää. Lapsetkin ottavat mallia, että riidat voi jättää sopimatta ja sitten heille voi tulla tulevaisuudessa ongelmia; kaverisuhteissa tai parisuhteessa. Eli siis näyttäkää lapsillenne että on ihan ok riidellä (ei kuitenkaan mitään raivohullu huuto riitelyä) jos ne myös osataan sopia hyvässä mielessä. 


Lapset kuuntelevat pienestä pitäen sitäkin, miten vanhemmat toisilleen puhuvat. Puhukaa kunnioittavasti ja rakastavasti omalle kumppanille. Turhat tiuskimiset ja haukkumiset voisi jättää kokonaan pois. Monesti lapset puhuvat itse samanlailla miten heidän vanhempansakkin ovat puhuneet. Esimerkiksi pojat ottavat isältä mallia ja tytöt äideiltä, tai toisin päin. Mutta kannattaa panostaa siihen miten itse puhuu, koska huonot mallit eivät auta lasta tulevaisuudessa. Vanhempien tehtävänä on näyttää lapsille, miten muita ihmisiä kohdellaan ja miten kuuluisi käyttäytyä. Vanhemmat opettavat, mitkä ovat rumia sanoja, miten on soveliasta puhua missäkin tilanteessa. Vanhemmat opettavat miten opitaan kunnioittamaan itseään ja muita, ja  sen miten vastoinkäymisistä pääsee yli. Vanhemmat antavat lapsille sen peruspilarin ja mallin mistä lähdetään rakentamaan omaa, hyvää elämää. Tuntuu aika pelottavalta, että on meidän tehtävämme kasvattaa lapsista kunnon kansalaisia. Emmehän me voi tietää, jos lapset valitsevatkin toisenlaiset tien, eivätkä otakkaan meidän malleista oppia. Voimme vain toivoa. Uskon antavani lapsillemme mahdollisen hyvän pohjan hyvälle, onnelliselle elämälle. Tee itse niinkuin haluaisit lapsesi tekevän. Suski

2 kommenttia: