perjantai 20. maaliskuuta 2015

Mitä kuuluu meidän 4kuiselle ?

Meillä on aloitettu soseilut. Vähän yli viikko sitten aloitettiin bataatilla. Ensin vain pari lusikallista, seuraavana päivänä muutama lusikallinen. Bataattia maisteltiin kolme päivää putkeen ja sitten tuli vuoroon porkkana, sitäkin maisteltiin muutama päivä, että nähdään ettei tule mitään allergisia reaktioita. Nyt tänään annoin porkkana-peruna sosetta, eli uutena makuna peruna. Jooa veteli puoli pilttipurkillista sosetta ja rupesi huutamaan, kun ruoka loppui. Jäbä on oppinut hienosti syömisen salat, eikä työnnä ruokaa ulos suusta, vaan maiskuttelee ja maistelee oikein mallikkaasti ruokaa suussaan ja nielaisee. Luulempa, että meillä aletaan syömään ihan kunnolla aika nopeasti. En voi olla antamatta ruokaa jos toisella on nälkä ja hinku ruokaan ja syömiseen on todella kova ! Toinen oli niin raasu kun ruuan loputtua alkoi huutamaan eikä maitokaan meinannut kelvata. Jooalla tuli nyt maanantaina 4kk täyteen. Minkä ikäisenä teillä on ruvettu maistelemaan soseita, entä kuinka nopeasti olette ruvenneet antamaan soseita ihan ruoka ruokana ja sitten maitoa päälle ? Olen miettinyt, että millonkohan sitä alkaisi antamaan päivällä sosetta ja sitten illalla myös ? Nyt ollaan siis annettu vain päivällä päiväruuan aikaan. 


Teen itse osan soseista ja osan ostan kaupasta. Se riippuu ihan siitä, kerkeänkö tekemään. Elämä kahden vilkkaan lapsen kanssa on aikamoista ja aikaa kaikkeen puuhasteluun ei riitä sitten millään. Mielestäni oma tekemä ja kaupan piltit on molemmat hyviä. Oma tekemässä on tietenkin se parasta, että tietää itse mitä siinä soseessa on ja onhan nyt oma tekemä aina parasta. Itsekkin syön mieluummin itse tekemää ruokaa kuin valmisruokaa. Kun itse tekee soseet, pystyy myös säätelemään sitä, kuinka soseista ja rakeista ruoka on. Minulta kysyttiin joku aika sitten, että voinko kertoa miten teen soseet, se on helppoa ja nopeaa ! Tässä nyt pari esimerkkiä. 

Perunasose; Kuori perunat. Keitä ne vedessä, älä heitä keitin vettä pois ! Kun perunat ovat valmiita, survo ne tehosekoittimella muussiksi/soseeksi keitin veden kanssa (mitä enemmän vettä, sitä soseisempaa siitä tulee). Kun perunat ovat soseena, laita ne pieniin astioihin, jääpalamuotteihin, pieniin minicrip pusseihin, pilttipurkkeihin, mitä sinulla nyt sattuu olemaan. Kannattaa aina tehdä samalla kertaa iso satsi ja laittaa ne pakkaseen, siellä ne säilyvät pitkään. Jos haluaisi vaikka perunaporkkana sosetta, niin keität vaan ne sekaisin ja soseutat samassa astiassa. Helppoa !

Perunalihasose; Lihoja aletaan maistelemaan noin 5kk iässä. Tee perunoille samoin kuin tuossa ylemmässä ohjeessa. Lihat valmistetaan vauvoille yleensä keittämällä. Eli keitä jauheliha vedessä siihen asti että se on kypsää. Keittäessä liha kypsyy aika nopeasti, ulkonäöstä näkee että se on kypsää. Kun jauheliha on valmis, survo se tehosekoittimella mössöksi, laita sekaan keitin vettä jotta siitä tulee soseisempaa, eikä sellaista mössökasaa.  Sekoita peruna ja liha keskenään, tadaaaa perunalihasose ! Ruokia voi maustaa muunmuassa yrteillä ja suolattomilla mausteilla. 


Hieman vielä Jooan 4kk kuulumisia. Jooalla on tänään ensimmäistä kertaa nimipäivä, joten hyvää nimipäivää rakas poikani <3 ! Nyt kun Jooa on nukkunut yöt yksin omassa huoneessa hän herää enää kerran yössä. Untenmaille poika menee 21:00 aikaan. Joka yö kello 04:30-05:00 aikaan jäbä heräilee maidolle ja jatkaa siitä unia. Seuraava herätys on joka ikinen aamu kello 08:00, annan maitoa ja hän jatkaa siitäkin vielä unia. Itse en enää siihen aikaan saa unta mutta menen vielä makoilemaan sänkyyn tai sitten suoraan suihkuun ja omat aamupuuhat. Päiväunia Jooa nukkuu muutamat päivässä, jotka ovat kestoltaan 1-2h. Vähän yli kolmen kuukauden iässä Jooa lähti pakittamaan. Kauhea raivo, kun ei päässyt eteen päin vaan jäbä pakitti vaan. Nyt 4kk täytettyään poitsu on noussut konttaus asentoon ja välillä puskee itsensä eteenpäin ja siitä taas taaksepäin jne. Välillä toinen jalka yrittää liikkua konttaus asennossa, että ei mene varmaan kauaa niin jäbä jo konttaa kovaa vauhtia isosiskon perässä. Ensi viikolla meillä on Jooan 4kk neuvolalääkäri, silloin saadaan tietää pojan mitat. Jooa tekee myös hampaita, kuola valuu ja ikeniä pitäisi hinkata 24/7. Hampaiden tulo tekee pojasta luultavasti hieman ärtyisän. Toivottavasti se menisi kohta ohi. Mutta kyllä olen ihmeissäni, että hän nousee jo tämän ikäisenä konttaus asentoon ja osaa liikkua kellon ympäri ja eteen ja taakse edestakas. Äiti voi olla ylpeä kun on kaksi niin ihanaa ja fiksua lasta <3


Vielä Viimeisenä Jooan taidon näyte !

Suski

2 kommenttia:

  1. Onpas pirtsakan näköinen poika! :) Plus sun banneri on ihan huikean hieno!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nojoo välillä vähä liianki pirtsakka ja villi :D hei kiitos, kiva kuulla positiivista palautetta ulkoasusta :)

      Poista