torstai 11. huhtikuuta 2013

Hyvä äiti, huono äiti ?

Olen ruvennut miettimään äitiyttä ja sitä vastuuta joka siitä tulee. Vauvan tuloon ei ole enään pitkä aika ja ajatus äitiydestä ja vauvasta on ruvennut hieman pelottamaan.. Osaanko olla hyvä äiti? Entä mitä muut ajattelevat minusta? Äitien harteille kasataan paljon odotuksia ja paineita. Roolista poikkeaminen voi aiheuttaa kovaa kritiikkiä ja sanomista, ei ihmekkään kun äidit syyllistävät itseään niin pienestä. Jos en ole samallainen kuin muut, miten minua katsotaan, miten minut nähdään ? Olenko silloin huono äiti ? 
Minusta jokaisella on oikeus olla sellainen äiti omalle lapselleen kuin itse parhaaksi näkee ! :)
Jokainen varmasti ajattelee, että on itsestään selvyys, että äiti osaa hoitaa vauvaa. Ei, se ei ole niin, äitiys tulee ajan kanssa, ei se äitiys välttämättä tule automaattisesti jokaiselle. Pikku hiljaa, kun on lapsen kanssa, alkaa tulla omat hoito tavat ja tavat muutenkin, miten on lapsen kanssa jne.


Monet naiset kilpailevat jopa siitä, kuka on paras äiti. Naista on helppo loukata puuttumalla hänen äitiyteensä ja siihen, miten hän lastaan kasvattaa. Äitiys on tärkeä ja iso osa naisen identiteettiä. Omalla kohdalla toivon, ettei kasvatus tapoihini puututa, vaan annetaan minun kasvattaa oma lapseni niinkuin itse parhaaksi näen. Nykyaikana on muunmuassa aivan normaalia, että jo esikoulu ikäisillä on älypuhelin. HEI HALOO ?!?! Minä en ainakaan aio hankkia pienelle lapselleni mitään kallista ja hienoa puhelinta ensimmäiseksi puhelimekseen. Kunhan sillä voi soittaa ja tekstata niin hyvä. Se on nykyaikana vain niin, että jos jollain on jotain hienoa ja kallista, niin kaikkien täytyy saada samallainen. Itse en aio alentua moiseen pelleilyyn !


Vähän isyydestäkin. Monet miehet pelkäävät isyyden tuomaa vastuuta, mutta se ei luo samalla tavalla paineita miehille, kuin äitiys naisille. Miesten poissa olo kotoa on paljon hyväksyttävämpää, kuin se, että nainen olisi poissa kotoa. Isyys ei myöskään jakaudu samalla tavalla hyvään ja huonoon isyyteen kuin äitiys. Toisaalta miestä voi häiritä pienet tulot töistä, joka kasaa hänelle enemmän paineita siitä, pystyykö elättämään perheen ja riittääkö rahat. Niinhän se on aina ollut, että nainen hoitaa lapsia kotona ja mies raataa töissä saadakseen leipää pöytään. Voisihan se olla toisin päinkin ? Se olisi taas sitä kaavoista poikkeamista, josta voi saada huonoja ja ilkeitä katseita, selän takana puhumista jne. Miten muka isä voisi olla kotona pienen lapsen kanssa, monet voivat jopa ajatella että se on noloa? Itse en pidä ajatusta todellakaan tyhmänä, aivan yhtälailla miehet voisivat jäädä kotiin hoitamaan pieniä sillä välin kun äiti on töissä :) Tasa-arvoa !


Nykyaikana on kaikkiin asioihin vain se yksi ainoa oikea vaihto ehto, kaikkiin asioihin liittyen, muut vaihto ehdot ovat vääriä, miks näin ?! Ihmiset voivat nähdä asioita eritavalla kuin toiset ja asioihin voi todellakin olla monta eri vaihto ehtoa ja näkökulmaa. Monipuolista keskustelua vanhemmuudesta ei yleensä käydä, vaan asiat nähdään yksitoikkoisina, ei ollenkaan positiivisina, ja niinkuin sanoin, kaikkiin asioihin (esim. kasvatukseen) on vain yksi oikea vaihto ehto (näkökulma), vaikka niitä oikeasti on paljon enemmän ja jokaisella on oma tapa kasvattaa ja jokaisella on se oma oikea tapa. Sen sijaan, että määrittelisimme hyvää ja huonoa äitiyttä / isyyttä, meidän pitäisi miettiä, miten tärkeää työtä jokainen vanhempi tekee, vaativissakin olosuhteissa.


Itse aion olla omalle prisessalleni maailman paras äiti ja kasvattaa hänet hyvin, olkoon sitten hyvillä tai huonoilla kasvatus tavoilla, jokainen saa sen itse päättää. Me olemme mieheni kanssa parhaat vanhemmat juurikin tälle pienelle ihmeelle joka meille on suotu ja rakastamme ja tulemma rakastamaan häntä koko sydämestämme, aina ja ikuisesti <3 


Tälläistä pohdintaa tänään. Toivon siis, että minua ei äitinä loukkattaisiin,arvosteltaisiin tai puututtaisi kasvatukseeni, eikä annettaisi lisää paineita mitä jo nyt on. Kiitos :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti