keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Perhepeti vs. Pinnasänky

Luin muutamia artikkeleita joiden mukaan;
 
 
Yhdessä nukkuminen vähentää stressihormonitasoja. Miksei sitten kaikki nukuttaisi yhdessä, koko perhe ? Kerta aikuisetkin tarvitsevat sen toisen ihmisen siihen viereen köllimään, niin miksi vauva on eri asia ? Yhdessä nukkuminen tuo yhteenkuuluvuuden tunnetta kaikille. Yhdessä nukkuminen pidentää nukkumisaikaa ja yöitkuisuutta ?
Ei meillä vaan kukaan oo hirveen stressaantunut. Alexsandrakin nukkuu yksin yöt ja päikkärit, ja on hirveen iloinen ja reipas tyttönen. Meillä kaikki nukutaan paljon paremmin kun vauva on omassa huoneessa. Perhepetiä ollaan kokeiltu, eikä siitä mitään tullut. Ensinnäkin nukuttiin kaikki kolme 120 leveessä sängyssä, hieman ahdasta. Toiseksi, Alexsandra heräili puolen tunnin, tunnin välein ! Rauhottui vain tissille. Tämä nykyinen järjestely on paljon parempi ! Hädän tullessa Alexsandralle riittää se, että ollaan kosketuksessa toisiimme. Nukutaan molemmat paremmin erihuoneissa. Pikku tyyppi nukkuu yksinään yöt kellon ympäri, eikä syö kertaakaan. Minäkin saan nukkua yöni rauhassa.
 
 
 
 
Perhepedillä on myös kuulemma pitkäkestoisia vaikutteita. Yhdessä vanhempien kanssa nukkunut lapsi osaa käsitellä ongelmia paremmin itsenäisesti, he saavat myös helpommin ystäviä, kuin yksin nukkunut. Yhdessä nukkuneilla on myös pienempi riski tulla ylipainoiseksi. Nuoret ovat itsevarmempia kehonsa kanssa.
Uskon, että meidän Alexsandra osaa käsitellä ongelmiaan aivan yhtä hyvin kuin perhepedissä nukkuvatkin :D Enkä tosiaan usko, että minun tytöstä ylipainoista tulisi. Hyvät ruokavaliot, ulkoilut jne.
 
 
Perhepedissä lapsi on ihokontaktissa vanhempiinsa, ja tämä luo turvaa lapselle. Vanhempien vieressä nukkunut on myöhemmin rohkeampi.
Ihokontaktissa voi myös olla päivälläkin, hereillä ollessa. Altsun ollessa hereillä, leikin hänen kanssaan, lauleskellaan, luetaan ja puuhaillaan yhdessä kaikkea mahdollista, eikö siinäkin sitä yhteenkuuluvuutta synny :)
 
 
Sekä omassa sängyssä että perhepedissä nukkuneet lapset ovat itsenäistyneet yhtä lailla. Eroja ei ole havaittavissa päiväkodissa tai koulussa pärjäämisessä.
 
 
 
 
Lapsensa omassa sängyssä nukuttavien vanhempien ei kuitenkaan tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa. Kun lapsi saa oman makuuhuoneen, hänen täytyy olla niin vanha, että osaa rauhoittaa itsensä yöllä herätessään. Mitään ikärajoitusta on vaikea sanoa, sillä lapset oppivat taidon eri ikäisinä.
En tosiaan tunne huonoa omatuntoa, että laitettiin Alexsandra alle kaksikuisena omaan sänkyyn nukkumaan. Se meni alusta asti loistavasti ! Kerta toinen nauttii omassa sängyssä, rauhassa olostaan niin hyvähän se on :)
 
 
Omaan huoneeseen laitetut lapset saattavat jossain vaiheessa haluta takaisin perhepetiin, onko siitä jotain haittaa jos pääsy kielletään? Pelkästä kiukuttelusta ei lapselle jää mitään traumoja tai pahoja muistoja. Mutta jos lapselle on hätä ja poissa tolaltaan, traumoja voi jäädä, hän voi kokea sen niin, että vanhemmilta ei hädän tullessa saakkaan tukea, turvaa, läheisyyttä ja apua, niinkuin kuuluisi saada. Jos Alexsandralle jossain vaiheessa tulee sellainen vaihe, että haluaisi meidän sänkyyn, niin luulenpa, että annan vain syliä ja selitän, miksei meidän sänkyyn pääse. Altsu saa muutenkin niin paljon huomiota ja hellyyttä, että kyllä hän pystyy yönsä olla rauhassa omassa sängyssä.
 
 
 
 
Yksin nukkuminen voi puolestaan jopa vaurioittaa aivoja. Liian varhainen yksin oleminen saattaa myös tuottaa käyttäytymishäiriöitä lapsen myöhemmissä ikävaiheissa. Aivot voivat ehkä vaurioitua, jos lasta itketetään ja huudatetaan, eikä hänen luokse mennä. Jos vauva on rauhallinen ja nauttii omasta huoneestaan/sängystään, niin vaurioita ei luultavasti tule. Lapset ovat erilaisia. Jotkut huutavat ja huutavat jos eivät pääse viereen, jotkut taas nauttivat olostaan omassa sängyssä.
 
 
Yksin sängyssä nyyhkyttävä pikkunyytti saattaa rauhoittua ilman vanhempien apua ja oppia nukahtamaan itsekseen.  Pienen vauvan opettaminen itsenäiseksi nukkujaksi sisältää kuitenkin vaaroja. Jos lasta itkettää ja itkettää, eikä kukaan mene antamaan turvaa ja rauhoittamaan häntä, lapselle voi jäädä traumoja. Noin sanottua huudatuskoulua ei pitäisi harrastaa. Lapsen itku jättää pitkät jäljet. Lohduttoman itkun seurauksena lapsen kortisolitasot nousevat korkeiksi eivätkä ne laske kun vasta muutaman päivän kuluttua. Älkää siis itkettäkö vauvaa turhaan yksin. Vauvan on parempi itkeä vanhemman sylissä lohduttomasti, kuin yksin.
 
 
Onko teillä jotain mielipiteitä perhepedistä taikka yksin nukkumisesta ?
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti