perjantai 9. toukokuuta 2014

Kymmenen totuutta vanhemmuudesta

Vau.fi sivulta kopioitu artikkeli. Ja nämä ovat kyllä pääsääntöisesti täysin totta.
Eikö niin?
1. Et voi estää lastasi sairastumasta.

Vaikka kulkisit lapsen perässä vuorokauden ympäri desinfiointiaineen kanssa, et voi suojella lasta kaikilta pöpöiltä. Ei ole hauskaa siivota oksennusta sängyn patjalta ja keräillä räkäisiä nenäliinoja makuuhuoneen lattialta. Kun silität kuumeisen lapsesi särkevää jalkaa neljältä yöllä, tilanteesta on ilo kaukana. Sairastaminen tuo teitä kuitenkin lähemmäs toisianne. Lapsi saa ikävän olonsa keskellä kokemuksen, että vanhemmat pitävät hänestä huolta. Ei siis ole ihme, että vanhemmat lapset toisinaan teeskentelevät olevansa sairaita. Muista, että lapsi tarvitsee hellyyttä muulloinkin kuin sairaana.

2. Menetät malttisi.

Sankarivanhemman mitali jokaiselle, joka ei koskaan menetä malttiaan lapsen kanssa. Vaatii hävittäjälentäjän hermoja pysyä rauhallisena, kun taapero sadoista kielloista huolimatta upottaa uudet ja terävät hampaansa isän tai äidin takamukseen. Vaikka aikuisen olisi hyvä osata aina hillitä oma kiukustumisensa, äkäinen karjaisu lipsahtaa joskus parhaankin vanhemman huulilta. Avoin suuttuminen on joskus hyvä asia, kunhan tilanne ei ole liian pelottava lapselle. Hermostuessasi annat lapsellesi mallin myös hankalien tunteiden näyttämiseen. Lapsi soveltaa vanhemmilta oppimiaan tunteenilmaisutapoja omassa elämässään. Yritä siis menettää malttisi viisaasti.

3. Huono omatunto on seuralaisesi lopun elämääsi.

Katumuksen tunteille löytyy syitä jokaisesta päivästä. Milloin et reagoinut lapsen pyyntöön tarpeeksi nopeasti tai milloin et muistanut kehua häntä hienosti tehdystä muovailuvahabanaanista. Milloin taas et muistanut viedä lastasi lelukauppaan, vaikka lupasit. Huono omatunto on ikävä elämänkumppani. Se kuitenkin paljastaa, että haluat olla lapsellesi hyvä äiti tai isä. Sovitusta on tärkeää pitää kiinni, mutta lapsen kaikkia toiveita ei tarvitse toteuttaa. Tosiasia on, että lapsi tarvitsee elämäänsä myös pettymyksiä oppiakseen selviämään tulevaisuuden vastoinkäymisistä. Niiltä et voi lastasi kuitenkaan suojella.
4. Hyvätkin vanhemmat mokaavat joskus.

Omia kasvatusperiaatteita on hyvä noudattaa johdonmukaisesti. Satunnaisen lipsahtamisen vuoksi ei kuitenkaan kannata menettää yöuniaan. Kukaan ei ole täydellinen vanhempi. Kuka ei olisi rättiväsyneenä kivahtanut lapselle liian äkäisesti tämän toilaillessa ruokapöydässä tai purskahtanut vahingossa nauruun nähdessään lapsen aiheuttaman sotkun? Itselleen kannattaa olla armollinen. Lapsellekin voi tunnustaa tehneensä virheen. Näin lapsi oppii jotain tärkeää ihmisyydestä: jopa suurimmat esikuvat ovat erehtyväisiä. Lapsen on helpompi arvostaa myös itseään, kun hän ymmärtää, ettei ihmiseltä odoteta täydellisyyttä.

5. Toisilla ihmisillä on aina jotain valitettavaa vanhemmuudestasi.

Olet aina jonkun ihmisen mielestä liian lepsu, liian tiukka, liian itsekäs tai liian huolehtivainen. Jokaisella on oma käsityksensä siitä, miten lapsi pitää kasvattaa. Siksi et voi vakuuttaa kaikkia siitä, että olet hyvä vanhempi lapsellesi. Kaikkien ihmisten vakuuttamiseen ei kannata edes pyrkiä. Tärkeintä on, että yrität parhaasi ja kasvatat lapsesi omantuntosi mukaan. Korvia ei kuitenkaan kannata täysin sulkea muiden vinkeiltä. Toisten kommentit haastavat tietoisemmin pohtimaan omaa vanhemmuutta. Joskus ärsyttävästä kommentista voi saada kimmokkeen muuttaa tapoja, jotka ovat omasta mielestäkin huonoja.
6. Kotisi ei näytä sisustuslehden kuvalta.

Kun lapsi tulee taloon, elämä mullistuu kodin sisustusta myöten. Ensin pienet koriste-esineet siirretään pöydiltä seinään pultatun kaapin korkeimmalle hyllylle. Etenkin sohvapöydälle asetetut lasimaljakot tuoreine kukkineen ovat tuhoon tuomittuja sisustuselementtejä lapsiperheessä. Lapsen kasvaessa lelut valtaavat koriste-esineiden paikan. Kodin pinnat myös kuluvat lasten käytössä nopeasti, joten jokin paikka repsottaa aina. Parkettilattia ei selviä palikkaleikeistä ilman kolhuja, eivätkä kaapin ovet pysy saranoillaan lapsen käyttäessä niitä kiipeilytelineinä. Lapsen kanssa eläminen voi kuitenkin opettaa käytännöllisempään ja ekologisempaan elämäntyyliin. Kotiin ostetaan kestäviä esineitä, joita voi tarpeen tullen myös korjata. Vanhemmat oppivat myös nikkarointitaitoja korjatessaan pikkutuhoja. Lisäksi kaaoksensietokyvystä on hyötyä monessa tilanteessa.

7. Kotityöt eivät lopu koskaan.

Lasten kanssa yksinkertaisesti syntyy enemmän pyykkiä ja tulee enemmän kuraa lattioille kuin ennen lapsia. Jokaisen on hyvä pitää koti asuttavassa kunnossa. Muista kuitenkin, että kodin siisteys ei ole hyvän vanhemmuuden mittari. Kotia ei siis tarvitse puunata aivan tauotta. Kodin virheettömän siistinä pitäminen vaatisi ympärivuorokautisen lisäavun palkkaamista. Harvalla on siihen kuitenkaan mahdollisuutta. Voit hyvällä omalla tunnolla joustaa kohtuuttomista siisteysvaatimuksista, sillä olet parempi vanhempi lapsellesi, jos et raada itseäsi lopen uupuneeksi kotitöiden kanssa. Lapsen kanssa touhuaminen on tärkeämpää kuin ikkunoiden tahrattomaksi jynssääminen.
8. Lapsesi ihailee asioita, joita et voi sietää.

Vaikka kuinka yrittäisit johdattaa lapsesi sisään kokeilevan jazzin maailmaan, hän kehittää aivan omanlaisensa maun musiikin, vaatteiden ja harrastusten suhteen. Tiettyyn rajaan asti lapsi sopeutuu vanhempiensa mieltymyksiin, mutta jossain vaiheessa lapsesi ihastuu panhuilulla soitettuun suomi-iskelmään tai barbie-nukkeihin. Uusien vaikutteiden tullessa omaan kotiisi, sinullakin on mahdollisuus alkaa fanittaa uusia asioita ja oppia olemaan vähemmän ryppyotsainen. Kannusta lastasi kertomaan, mistä hän itse pitää. Uskallus ilmaista oma mielipiteensä auttaa lasta pitämään omia puoliaan. Muista siis niellä intensiivisimmät kuvotuksen tunteesi, kun lapsi kertoo silmät loistaen rakastavansa radiossa soivaa renkutusta.

9. Joudut myöntämään olevasi huonompi kuin oma lapsesi.

Vanhemmuus ei aina nosta ihmisen itsetuntoa. Jokin päivä huomaat, että nelivuotiaasi avaa kevyellä ranneliikkeellä hillopurkin, jota olet viittä eri työkalua käyttäen moukaroinut auki jo kymmenen minuuttia. Näinä hetkinä ihmettelet, mikset itse keksinyt oikeaa tekniikkaa, vaikka se oli vain muutaman vuoden maailmaa nähneelle tenavalle aivan päivänselvä asia. Tilanne on helpompi niellä, jos ajattelet olevasi näköalapaikalla todistamassa uuden sukupolven tuoreen näkökulman soveltamista käytäntöön. Jos maailma on täynnä yhtä fiksuja lapsia, koko maapallon tulevaisuus on pian hyvissä käsissä.
10. Ajan hankkiminen omalle rentoutumiselle vaatii itsepäisyyttä.

Usein vanhemmat joutuvat karsimaan harrastuksiaan lasten syntymän jälkeen. Kaikista omista menoista ei kuitenkaan saa luopua. Oman ajan vaatiminen ei ole vain itsekkyyttä. Pieni irtiotto kotiväen vaatimuksista antaa kummasti voimia. Rentoutunut äiti tai isä jaksaa kohdata lapsen uhmakaudet rauhallisemmin, kuin viulunkieleksi pingottunut vanhempi. Omista harrastuksista kiinni pitäminen antaa lapselle mallin pitää huolta omista tarpeistaan. Älä kuitenkaan heittäydy marttyyriksi, jos jäät jonain iltana kotiin. Lapsen kanssa touhutessasi saat jotain hyvin tärkeää myös itsellesi.
6011
0111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111110































908
808+499999999999999999999999999999999911111111111111111111111111111111111111111111111116
6





















+++++++++++++++++++++





99999
99999




9




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti