maanantai 8. joulukuuta 2014

Mitä meille kuuluu ?

Moni varmaan miettii, miten meidän arki on lähtenyt käyntiin kahden pienen lapsen kanssa. Vastaan lyhyesti ja ytimekkäästi, hyvin ! Alexsandran puolelta ei ole kummemmin mustasukkaisuutta havaittavissa, välillä, mutta ei usein. Altsu on ottanut vauvan hyvin vastaan ja käykin kokoajan pussailemassa ja halimassa pikkuveljeä. Neiti ei antaisin vauvan edes nukkua, kun sitä pitää jatkuvasti käydä hipelöimässä ja ihastelemassa. Ihanaa sisarusrakkautta <3  Tässä postauksessa luvassa paljon kuvia ja höpinöitä !




Arki on hieman haastavampaa kahden lapsen kanssa, kuin yhden. Sehän on ihan sanomattakin selvää. Mutta hyvin me ollaan pärjätty. Aamut alkaa normaalisti sillä, että herään ennen lapsia ja käyn suihkussa. Sitten Altsu herää ja teemme aamutoimet ja syömme aamupalan. Yleensä aamupalan jälkeen vauva alkaa heräilemään ja otan sen rinnalle ja syötän. Sitten aamutoimet vauvallekkin ja tämän jälkeen ulkoilua tai muuten vaan sisällä olemista, ruuan laittoa jne. Ruuan jälkeen laitan molemmat lapset päiväunille jos mahdollista (monesti vauva jää kanssani hengailemaan kun neiti menee nukkumaan). Päikkäreiden jälkeen välipala, leikkimistä tai ulkoilua, kaupassa käynti. Viiden kuuden aikaan iltaruoka jonka jälkeen saatetaan mennä kauppaan tai ulos, riippuen olimmeko ennen sitä. Altsu onneksi viihtyy hyvin myös kotona sisällä ja keksii myös itse puuhaa, joten kotona sisällä olo ei ole mikään mahdottomuus. Aina ei jaksa ulkoilla. Ennen ysiä Altsulle iltapuuro ja ysin aikaan nukkumaan, sen jälkeen hoidan vauvan iltapuuhat ja syötän hänet ja sitten vauvakin menee untenmaille. Olemme pystyneet pitämään meidän normaalin rytmin hyvin, vaikka perheessä onkin nyt vauva. Edelleen sitä meidän rytmiä pitäisi muuttaa aikaisempaan, koska aamulla herätään vasta kymmenen aikaan, jonka takia ei keretä tekemään kauheesti asioita ennen päiväruokaa.




Vauva nukkuu vielä isomman osan päivästä, mutta saattaa olla parikin tuntia välillä hereillä. Vauva syö muutaman tunnin välein (normaalisti 3h, välillä saattaa olla 2h tai 4h, riippuu miten pitkiä unia nukkuu). Yöllä vauva syö muutaman kerran, normaali syöttöväli vielä on se 3h. Imetän vauvan, ja laitan hänet takaisin nukkumaan omaan sänkyynsä. Aamusyötön jälkeen saatan ottaa vauvan viereeni vielä jatkamaan unia. 



Miten minä itse jaksan ? Noh, olen todella todella väsynyt, mutta onnellinen pienistä vauvoistani <3 Yöheräämiset ei todellakaan ole minua varten ja odotankin että vauva hieman kasvaa ja yösyötöt pystyisi lopettamaan. Nukun yöllä yhteensä ehkä muutaman tunnin. Illalla en meinaa millään saada unta (valvon ja odotan milloin vauva herää :D). Vauvan herättyä syötän hänet istualteen ja siirrän sitten syömisen jälkeen takaisin omaan sänkyyn. Välillä vauva ei meinaa saada uudestaan unenpäästä kiinni vaan ähisee ja kitisee sängyssään, jolloin minäkään en voi nukkua. Monesti ähinää kestää tunninkin ja seuraavaan syöttöön on enää pari tuntia aikaa. Sitten kun vauva on nukahtunut niin minä olen vielä hereillä ja yritän saada unta. Ja taas sama uudestaan. Tällästähän tämä on, mutta voi että odotan sitä aikaa, että saisin taas nukkua koko yön <3 Henkisesti voin aika huonosti, olen kokoajan aika allapäin enkä oikein tiedä miten saisin mieleni piristettyä.. Eiköhän sekin tästä kun hormoonit alkaa joskus tasaantua..?





Imetän ainakin vielä toistaiseksi. Minulla on noin sanonut "suihkutissit", eli maitoa tulee ihan kauheella vauhdilla vauvan suuhun ja vähän ohikin. Tilanne ei ole yhtään kiva vauvan kannalta. Kun maitoa tulee kovalla paineella vauvan suuhun, hän hörppii samalla ilmaa ja sen seurauksena vauvalla on masukipuja kokoajan. Kovan maidontulon huonoja puolia on myös se, että vauva meinaa tukehtua siihen maitoon, sitä siis tulee niin vauhdikkaasti.. Vauva ei siis viihdy kovin pitkiä aikoja yksin, vaan pitäisi olla sylissä hytkytettävänä. Onneksi sentään nukkuu hyvin, eikä masukivut haittaa unta. Pieruja ja kakkaa sentään tulee. Kuulin "suihkutissi hoidosta", joka toimii siis seuraavasti; Imetän esim ensin oikeasta rinnasta, seuraavalla kerralla taas oikeasta, sitten seuraavalla kerralla vasemmasta ja taas seuraavalla kerralla vasemmasta, sitte oikeasta jne. Tämän tekniikan idea on se, että saadaan maidontuotantoa hieman hidastumaan, eikä sitä maitoa pitäisi enää tulla niin vauhdilla. Vauva saisi imettyä paremmin, ilman tukehtumisen vaaraa, ja kun maitoa tulee normaalisti niin ilmaakaan ei pitäisi päästä vauvan masuun. Jos tämä tekniikka ei toimi niin siirryn mitä luultavammin korvikkeeseen (tästä taas monet voivat olla mitä mieltä vaan, mutta tämä on onneksi minun päätökseni, ja oman mielenrauhan takia en koe korviketta huonoksi vaihtoehdoksi).




Olemme jo ulkoilleet monesti vauvan ja Altsun kanssa, ja ostamamme tuplarattaat ovat bueno ! Kävimme ulkoilemassa jo ensimmäisen viikon aikana, jolloin olimme ulkona alle puolituntia. Vauvalla oli paljon vaatetta päällä ja tuulensuoja niin uskalsimme ulos. Seuraavalla kerralla olimmekin jo tunnin ja olemme uskaltaneet lähteä ulos, oli keli mikä hyvänsä. Emme ole joka päivä ulkoilleet, mutta kumminkin muutaman kerran viikossa, koska eihän sisälläkään jaksa homehtua joka päivä. Olemme käyneet myös kauppakeskus kaaressa ja tarjoustalossa, että ei me olla jääty kotiin vaikka meillä onkin pienenpieni vauva. 




Tässäpä näitä kuulumisia, sekavaa tekstiä mutta toivottavasti saitte jotain selkoa meidän puuhista ja kuulumisista. 



Suski

5 kommenttia:

  1. Kiva postaus...onko sun miehes jäänyt isyyslomalle töistä? Minkä ikäisenä suurinpiirtein yösyötöt pystyisi lopettamaan, vai onko tämä yksilöllistä? Milloin neuvolassa suositellaan, että yösyötöt voi lopettaa? :) Itsellä lapset vasta tekovaiheessa, joten älä ihmettele tyhmiä kysymyksiä :) tiedän vaan, että itselle tulee olemaan yöheräämiset kova pala.

    Koita jaksaa lasten kanssa ja älä epäröi pyytää apua sun lähipiiriltä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä, Kride oli kolme viikkoa isyyslomalla, mutta olisin toivonut häneltä enemmän apua ja tukea. Yösyöttöjen jättäminen riippuu ihan lapsesta. Alexsandralla ne jäi joskus parin kolmen kuukauden iässä ihan kokonaan pois. Se riippuu siitä miten lapsi nukkuu. Jos nukkuu läpi yön niin eihän sille silloin tarvii mitään maitoa antaakkaa :) ja jokainen tekee niinkuin itselle parhaaksi näkee. ja tyhmiä kysymyksiä ei olekkaan ! Kiitos tsempeistä, eiköhän tää tästä :)

      Poista
  2. Ihania kuvia! :) <3 vauvantuoksun melkein voi haistaa tänne ruudun toiselle puolelle!

    VastaaPoista